Varje år så brukar jag göra en sats flädersaft, det är så gott och för mig så hör det sommaren till. Vad jag inte visste var att man kan lägga in bären (de omogna gröna) och göra kapris. Eller ja, det smakar som kapris i alla fall:)
Gör så här:
- 3 dl omogna fläderbär
- 1dl ättiksprit
- 4 dl vatten
- 1-2 msk socker
Rensa och skölj bären, lägg i en skål.
Koka upp ättika, vatten och socker- häll lagen över bären. Täck sedan över och låt stå till nästa dag.
Nästa dag kokar du upp bär och lag tillsammans på svag värme i ca 10 min.
Ös upp i varma rena burkar och sätt på lock.
Jag fick en påse bär av grannen förra sommaren och de är de jag använt nu. Men om man ska plocka så tror jag att rätt tid är i slutet på augusti/början på september.
Gott värre att ha till bland annat lax:)
Kram Emma
Så gottit mé Flädersaft jue men...Detta hade jag ingen aning om så - Tack :)
SvaraRadera/Kram
Det där har jag aldrig hört!
SvaraRaderaSpännande. Tänkt hur mycket det finns att ta tillvara på som man egentligen inte vet=))
Kram och skön helg//Hannis
Gott med flädersaft ;)
SvaraRaderaÖnskar dej en trevlig helg!
Kramis bia
Aaa vad spännande, det har jag aldrig hört. Jag har hört att man kan göra hyllebärssaft på bären men inget annat. Tack för tips. Kram anette
SvaraRaderaStämmer in med föregående. Flädersaft är ju så gott men det där med bären hade jag ingen aning om. Kul tips.
SvaraRaderaKram
Men så spännande. Vi har ett gäng fläderbär på busken men vi funderar på att låta dem mogna och sedan göra fläderbärssaft av dem. Det sägs att det är jättegott. Tyvärr brukar fåglarna hinna äta upp bären innan vi hinner plocka in dem men skam den som ger sig.
SvaraRaderaFin helg till dig
Kram
Annie